onsdag 14 juli 2010

Virtuella världar

Jag har varit inne lite grand i Second Life. Det verkar vara en oerhört spännande värld och ett fantastiskt verktyg för lärande. Att gå på studiebesök på Louvren eller besöka 1700-talet på detta vis måste fånga elevernas intresse.
En lärarbekant som hade använt detta medel praktiskt i sin undervisning, kunde berätta om tekniska problem, när skolans datorer inte orkade med grafiken. Detta låter som ett förväntat problem tycker jag. Hur ofta har inte skolans datorer visat sig ha för låg prestanda? Min erfarenhet av It-tekniker och deras pedagogiska förståelse är att de inte förstår att vi faktiskt inte bara använder datorn som en skrivmaskin. Visst många gånger stämmer fördomarna kring lärare och datorer, men skillnaderna är stora.
Att använda Second Life i undervisningen tror jag absolut kan stärka elevernas motivation. Som ett sätt att få eleverna att interagera med andra och att styra över sitt eget lärande är nog virtuella världar toppen.

Personliga lärmiljöer

Jag är inte säker på att jag helt greppat vad som är personliga lärmiljöer kontra allt annat kring lärmiljöer och plattformar o dyl. Kanske det är en generationsfråga, för yngre peraoner är det nog alldeles självklart att dela både kunskap och mjukvara. Jag tror att det är den nya generationens sätt att vara och sätt att lära. Det man kan få gratis, ladda ner, sälja vidare, byta - det gör man. De hjälper varandra att nå högre "levlar" i spelen, komma förbi svåra passager i spelen osv, som något helt självklart.
Individens lärande kanske är något annat också; om jag vill ta reda på något, lära mig mera om en specifik sak, så är det första jag gör att googla. Detta är inget jag ens behöver fundera över eller komma på, det bara finns där. Jag har ju faktiskt allt jag behöver på nätet.
Är det informella lärandet och min personliga strategi med nätet så självklart att jag inte förstår frågan riktigt?

Lärande spel

Jag har spelat Battlefield Heroes! jag överlevde inte många sekunder i taget, tur att min 14-årige son kunde hjälpa mig och rädda situationen ibland. Men det klart, döper man sin gubbe till "teacher1" så får man väl räkna med att man blir jagad och prickad:)
Jag har även testat World of Warcraft lite grand, men konstaterar att den tid och det engagemang som krävs för att lära sig att navigera det allra minsta i dessa världar har inte jag. Det får räcka med att jag har prövat.
I många år nu har mina tre barn spelat data- och tv-spel av olika sorter. Jag förfasade mig en hel del i början och tyckte sådant som jag idag inte skulle höja på ögonbrynen åt, var alldeles förskräckligt. Jag kan konstatera att jag har blivit luttrad, men också att jag faktiskt har ändrat åsikt. Barn upprepar inte det de gör på skärmen i det vardagliga livet. Inte om de har en i övrigt sund inställning till världen. Tvärtom - de lär sig massor; engelska, motorik, reaktionsförmåga, strategiskt tänkande, samarbete, ledarskap etc.
Hur kan vi använda detta i skolan? Ja, jag har inte svaret, men självklart borde vi kunna använda denna guldgruva av entusiasm och engagemang som eleverna antagligen skulle visa. Jag läste om en lärare som hade lagt upp hela kursen Företagsekonomi A efter spelet Roller Caster Tycoon, som är ett spel där man bygger upp och driver ett nöjesfält. Om inte parken är städad, så vill inte besökarna komma och då tjänar man inte pengar osv.
Som vanligt är det väl eldsjälar som behövs, någon som visar vägen och gör grovjobbet. Vem blir först i min närhet?

tisdag 13 juli 2010

Lärplattformar

För två år sedan införde vi Fronter till en mycket stor kostnad och med en upphandling som tog 1,5 år. Ja, jag är nöjd, men som typiskt är i skolan så tror ajg att vi var sena även här. Snart är denna tid förbi när skolorna har lärplattformar - om 5 år har vi inte Fronter längre tror jag. Varför betala sådana hutlösa summor,när liknande tjänster finns gratis. Nu i början på hösten så är det istället en ny upphandling som gäller en-till-en-datorer. Det tror jag är helt nödvändigt däremot. Och detta har ju friskolorna varit snabba med att förstå. Kommunala skolan är förstås på sista vagnen igen!
Det finns uppenbara fördelar med lärplattformen iallafall. Elever som blir sjukskrivna kan ju faktiskt i ganska stor utsträckning ändå följa undervisningen genom lärplattformen. Även vid lärares sjukskrivning kan lärplattformen vara till nytta, om läraren lagt upp kursen och eleverna kan komma åt materialet ändå.
En av de större fördelarna med lärplattform tycker jag är att ansvar kan i högre utsträckning läggas på eleven. Borttappade papper, instruktioner, uppgifter och annat är numera ett minne blott – allt finns på Fronter. Jag som lärare kan använda granskafunktionen i Word och kom-mentera elevernas alster digitalt. Betyg och separata kommentarer finns i deras portfolio och jag har bra överblick på hela klassen i samma verktyg.
I början av vår bekantskap med Fronter fanns viss oro för att ”fel” personer skulle komma åt känsligt material och detta gäller att man lär sig direkt. Om man är slarvig eller oaktsam skulle fel personer kunna bli inbjudna i fel rum t ex.
Men min gissning är att lärplattformarna inte blir så långlivade i skolan.

Nya tag!

Att följa denna blogg måste vara synnerligen tråkigt, särskilt som jag storstilat meddelade alla vänner irl och på fb att nu minsann hade jag en blogg. Nåväl, senaste inlägget gjorde jag 20 april, men jag får ett behov av att förklara och ursäkta mig lite med anhopningen av arbetsuppgifter under de 2 månader som följde. Det var tjänstefördelningar som skulle bli klara, betyg som skulle sättas och inte minst en stor rapportinlämning i min andra utbildning; matserutbildning i utbildningsvetenskap.
Innan vi i gänget på Kavelbrogymnasiet som läser denna kurs skulle ta sommarlov, så hjälptes vi åt att göra ett radioprogram (podcasting). Vi hade en programledare (Ingela) och vi andra 4 var intervjuoffer. Vi pratade om vårat annalkande sommarlov och var vi ville med kursen,samt om vår inställning till IT överhuvud taget. Sedan gick var och en till sitt och skulle individuellt lägga till musik. Så gjorde jag också, musik att ladda ner fanns ju föreslaget i instruktionen.
Igår hade orken och energin kommit ikapp mig och jag skulle skicka in filen. Tyvärr stämde Stefan Knutsons skärmbild inte med min, han hade en menyrubrik som jag inte hade (Projekt). För tillfället har jag lagt ner min radiokarriär och jag får se om de andra har löst det när vi ses i höst. Jag skickade iaf in inlämning 1c!