måndag 25 april 2011
Smart grej
Ka tillföra en smart sida för oss som är intresserade av digitala lösningar i lärandet; TypeWith.me! Här kan flera personer skriva samtidigt i samma dokument. Det finns även en chatfunktion bredvid. Jättebra och enklare än Google docs. Var den bara ny för mig eller kan det vara så att jag för en gång skull tillför något i cybervärlden?
lördag 26 februari 2011
Design för lärande
Jag ska om en månad ha en halvtimmes föreläsning om denna bok i masterutbildningen som jag deltar i vid Högskolan i Jönköping. Vi ska hitta en lärandemodell och delge kursdeltagarna muntligt i 30 minuter och skriftligt, 5 sidor. Jag har tur och kan använda denna bok, som jag ju redan läst och dessutom funnit intressant.
Det är ett intressant perspektiv, det som författarna beskriver. "Det designteoretiska perspektivet". Återkommer till detta i min blogg framöver, när jag ytterligare fördjupar mig i litteraturen.
Det är ett intressant perspektiv, det som författarna beskriver. "Det designteoretiska perspektivet". Återkommer till detta i min blogg framöver, när jag ytterligare fördjupar mig i litteraturen.
måndag 21 februari 2011
Dagens debatt
Jag har just varit inne och läst på kurssidan, surfat fram och tillbaka lite, men läst bl a veckobravet v 5-6 och tittat på Sugata Mitra och Salman Khan i de filmer som ligger där. Intressant, och jag upplever att allt som handlar om skola nu i början av 2011 uppehåller sig ungefär vid samma saker som de båda pratar om, nämligen lärande och lust till lärande, lärarnas förväntningar på eleverna eller brist på förväntningar. Vad är det sonm får elever att vilja lära sig? Hur ska vi lärare kunna bibehålla intresset från eleverna eller återta detta förlorade intresse? Klass 9 A till exempel - där handlar det om lärarnas bristande förmåga till just detta. Fast detta ska ju vara "bra TV", så det är förstås tillrättalagt. Och förresten livsfarligt om denna debatt vinklas av media. Vilken makt TV har att rikta debatten åt vilket håll som helst! Det gäller att vi förvaltar denna debatt bra. Och jag håller med kursens lärare - varför inte passa på och visa på digitala medier och kompetenser i tv-seroen. visa vilka möjligehetr det finns och vad lärare faktiskt kan inom detta? Det viser är en skolsituation som lika gärna kunde vara för 50 år sedan. Det kan väl intye vara verkligheten ens i denna skola?
Bodil Jönsson forts.
Nej , jag tycker denna bok var svår. "Vi lär som vi lever". Men hon är filosofisk och kanske är det detta som jag har svårt för. Jag kanske inte hänger med i resonemanget och i så fall beror det på mina tillkortakommanden. Jag tycker också att den spretar, den halkar ur greppet hela tiden. Precis när man tror sig ha fått kläm på en tanketråd, så ger hon sig iväg åt ett annat håll, eller i alla fall inte åt mitt håll. Men återigen - det kan bero på mig. Det gör det sannolikt, för hon är ju ändå professor - i fysik! Någon annan där ute i cyberrymden som läst boken?
lördag 19 februari 2011
Bodil Jönsson
Nu har jag läst Bodil Jönssons Vi lär som vi lever. Inte alls så bra som de förra populärveteskapliga böckerna hon skrivit. Återkommer senare till detta.
Nästa bok
Det förenklar saken med inlämning i form av bokrecensioner, när man redan läst boken. Faktiskt hade jag läst flera av böckerna som var kurslitteratur till delkurs 2. Nu gällde det Prenskys Don´t bother me mom - I´m lesrning. Grymt bra bok som jag har lärt mig massor av. Har också citerat honom vid flera tillfällen inför kollegor i animerade diskussioner om tv-spelen vara eller inte vara.
Lust att lära
har jag faktiskt. Jag skulle vilja göra något mera inom det här med digitalt lärande. Fast det kanske är så man känner efter en veckas sprtlov och inte alls en riktig önskan - kanske mera är ett tecken på att jag är utvilad och har lite krafter igen. Ångrar mig kanske grymt mycket redan nästa fredag.
torsdag 17 februari 2011
Design för lärande...
... heter boken jag valde till bokrecension 1. Bra tankar om lärande i andra discipliner än svenska, matte och engelska. Här har författarna tänkt till om lärande på pianolektion t ex. Tänk om mina pianolärare blivit så ifrågasatta! Tänk vad man överhuvudtaget har utstått och utsatts för vad det gäller dåliga, tanklösa och oreflekterande pedagoger. Som barn är man ju väldigt skyddslös. I den fas i livet man är nu och med det yrke man valt, så funderar man ju mest på sin egen förmåga att vara en stödjande och stimulerande lärare. Men man har ju varit liten en gång i tiden också. Den här boken fick faktiskt igång minnet kring helt andra lärsituationer också; körskola, idrott, klassrummets möblering osv. Bra bok - men svårläst!
onsdag 16 februari 2011
Det trodde jag aldrig!
Att jag skulle hoppa på del 2 i Digital kompetens och lärande för det tjugoförsta århundradet alltså. Namnet är ju så förbaskat svårt att lära sig också och långt att skriva. Jaha, nu är jag i alla fall igång igen.
måndag 10 januari 2011
Fler böcker!
Jag har ägnat julen åt att läsa - både skönlitteratur och fackböcker. Ett par andra böcker jag kan rekommendera är "Framtiden börjar i skolan" av Thomas Furth och Göran Krafft och "LÄrande och bildning i en globaliserad tid" av Martin Hugo och Mikael Segolsson. Båda böckerna anknyter till vår kurs innehåll. Särskilt "Framtiden börjar i skolan" är väldigt tänkvärd och intressant. Den tar bl a upp diskrepansen mellan vad vi som jobbar i skolan tycker är viktigast att utveckla och vad omvärlden tycker är skolan stora utmaningar. Det överensstämmer inte!
torsdag 6 januari 2011
Bra bok
Jag har just läst "Digitaliseringen av skolan" av Jag Hylén och upptäcker på vår lärplattform, Fronter, ett meddelande om att han kommer för att föreläsa i Skövde! Det måste jag höra. Kan verkligen rekommendera boken. Mycket intressant om vad som lyckats och inte lyckats när datorerna kom till skolan. Och annat också, som gör att man får sig en tankeställare.
tisdag 4 januari 2011
Kunskap är lätt att bära...
En gammal klyscha som passar här. Oj, vad jag ahr lärt mig mycket på kursen i Digitalt lärande. Många bra klipp från youtube och annat har jag också sett. Många bra texter har jag läst.
Bloggen som arbetsmetod
Ja, så hette mitt prejektarbete som jag nu skickat iväg, både skriftligt och muntligt. Det blev ju ganska bra, arbetet i bloggform med eleverna. De tyckte att det avr roligt och ett bra arbetssätt. Kanske ska göra ett nytt liknande arbete i vår med en annan klass. Hmm..
söndag 2 januari 2011
Sedan då?
Ja, vad händer sedan, efter denna kurs slut? 8 hp har jag snart lyckats skrapa åt mig. Kommer jag att ha nytta av detta? Kanske kommer det att vara jätteviktigt inom en snar framtid att visa att man är "på". Som jag skrev i förra bloggen så kommer en-till-en till oss under detta år, vem ska se till att det blir implementerat på ett lyckosamt sätt i förvaltningen? Jag ? Någon annan?
Jag kanske ska läsa vidare med nästa kurs, del 2?
Jag kanske ska läsa vidare med nästa kurs, del 2?
en till en
2011 blir året där Skövde kommun gör den ekonomiskt stora satsningen på en-till-en-datorer på gymnasiet. Hoppas det blir lyckat. Ja, något annat är inget alternativ. Men den stora frågan är; kommer pedagogerna att "kunna" använda datorerna som ett verkligt pedagogiskt redskap? Kommer det att bli några nya innovativa grepp på hur man använder datorn i undervisningen? Eller blir det i bästa fall powerpoint- presentationer som uppstart till nytt arbetsområde?
Ja, trots att jag strax är klar med mina 8 hp i Digital kompetens och lärande, så är jag inte helt säker på hur jag själv ska utveckla min undervisning när alla elever har egen dator. Visst måste det kunna lyfta lärandet till nya höjder? Eller?
Ja, trots att jag strax är klar med mina 8 hp i Digital kompetens och lärande, så är jag inte helt säker på hur jag själv ska utveckla min undervisning när alla elever har egen dator. Visst måste det kunna lyfta lärandet till nya höjder? Eller?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)